Ana içeriğe atla

GDO

GDO

Dünyada genetik yapısı değiştirilmiş canlıların ve bunlardan elde edilen gıdaların dağılımı hızla artmaktadır. Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar; bisküvi, kraker, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofletler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvanlardan elde edilen gıdalar ile pamuk GDO’lu olma riski taşıyan tarımsal ürünlerin başında gelmektedir. 

Önceki yıllarda ortaya çıkan deli dana hastalığının artışı ile insanlarda rastlanan ve hızla artan Alzheimer hastalığının büyük ölçüde GDO’lu ürünlerle ilişkilendirilmesi, durumun zaman içinde yükselen bir tehdit boyutunun da olduğunu gözler önüne sermiştir. 


GDO’lu ürünler doğal olmayan çevre kirliliği oluşturmakta, diğer bitki formlarını etkilemekte, ekosistemi değiştirmekte ve önemli oranda sosyo-ekonomik sıkıntılar yaratmaktadır. 



Bilim adamları ile sıradan vatandaşların aynı konuya çok farklı bakmaları normaldir, mümkündür. Arada ise diğer gelişmelerden farklı bir risk faktörü vardır. Söz konusu olan materyalin etkileyeceği ve beklide geri dönülemez hasarlara yol açacağı varlık, bizzat insanın ta kendisidir. O halde konu tamamen insan varlığının geleceği ile ilgilidir. Sürekli yüksek oranda alkol kullanan insanda görülecek olan hasarlar, bazen 40-50 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Acaba yeni geliştirilen GDO’ların etkisi kaç yıl sonra ortaya çıkacak veya insan genetiğini de etkileyecek kuşaklar arasında bir deformasyona neden olmayacağı nasıl garanti edilecektir (Akdemir, 2009, s.117)?

Türkiye açısından ele alacak olursak; konu hakkında yeterli verilere ulaşmadan sırf ekonomik kaygılarla bu ürünlere dört elle sarılmak doğru olmadığı gibi tam anlamıyla bu teknolojinin dışında kalmak da mantıklı görünmüyor. Ayrıca, Türkiye’nin buğday, arpa, baklagiller ve şeker pancarı gibi ana besin kaynaklarını oluşturan bitkilerin dışında birçok meyve ve sebzenin de doğal gen kaynaklarının bulunduğu bir ülke olduğu göz önüne alındığında, biyoteknolojik ürünlerin kullanımı ve çevreye salınımı konusunda daha duyarlı yaklaşılması gereği ortaya çıkmaktadır. 

Bu konuda alınabilecek önlemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Ø GDO’lu tohumların kontrolsüz alanlarda ekimine izin verilmemeli,

Ø Gümrüklerde, iç piyasada etkin bir denetim sistemi kurulmalı,

Ø Türkiye’de GDO’lu ürünler konusunda kendi araştırmalarını yapmalı, teknolojisini kendi üretmeli,

Ø Tarımda, girdiden çıktıya, tüm alanlarda bağımlılık zincirini kıran, kendi potansiyelini kullanan bir politika izlenmelidir (Kulaç, Yakın, Ağırdil, 2006, s.155).

Öyle ise, ülkemizde biyogüvenliğin sağlanabilmesi için yapılması gerekenleri tarımda ve hayvancılıkta modern biyoteknolojinin herhangi bir riske sebep olmayacak şekilde kullanılması, bu teknolojinin kullanımında ve uygulanmasında biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğinin devamının sağlanması şeklinde özetleyebiliriz. Bunu gerçekleştirmenin en akılcı yolu ise Cartagena Biyogüvenlik Protokolü’nün gereklerini yerine getirmek olacaktır (Başkaya, Keskin, Karagöz ve Koç, 2009, s.184).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?

UEFI Nedir? - Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?  I. BÖLÜM: UEFI ve GPT nedir? 1.1- UEFI nedir?         Çoğunuzun bildiği gibi bilgisayarımızın başlayabilmesi için bir tür  Marş Motoru  olarak düşünebileceğimiz  BIOS 'u kullanırız.  BIOS , bilgisayarlarınızda bulunan bir  CMOS  yongasında yerleşik olarak bulunan ve bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini başlatan bir programdır. BIOS, bilgisayarınızın donanımının bir parçasıdır ve  Windows 'dan  ayrı bir programdır.  Daha önce  BIOS' un nasıl çalıştığını ve bilgisayarınızı başlatırken yaptığı şeyleri anlatmıştım:  Ön Yükleme (Boot) Süreci           UEFI  ise,  BIOS 'un  (temel giriş/çıkış sistemi)  yerine koyulmak için tasarlanmıştır.  UEFI standardı  Microsoft  dahil  140' tan fazla teknoloji şirketi tarafından oluşturulmuştur. Yazılım birlikte çalışılabilirliğini ve  BIOS 'un adres sınırlamalarını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Bazı yerlerde  EFI  olarak geçmesinin sebe

Hileye Karşı Omuz Omuza

Merhaba arkadaşlar hile kullanımın %1 indirmek için ortak düşünceleriniz varmı. Oyundaki sistem bence yetersiz.  neden derseniz ??  1 ) Oyuncu yaşlarının % 80lik kısmı 15 yas altı yasal bir uygulama getiremezsiniz.  hack programı yazan siteye mahkeme acsanız boş cunku bı program ındırırken sartları kabul etmeden inmiyor.  2 ) apex yeterli değil ( oyuna girmeden atabiliyor ama oyunda acınca aciz kaldığı durumlar olabiliyor  3 ) Fraps yeterli değil ( 1 günde eminim en az 300-500 adet mail geliyordur adminlere hepsine bakana kadar bir o kdar daha birikiyor bir çok kişi bu durumdan yırtıyor ve devam ediyor bir sürü yarbay göredüm uber vb hack kullanıyır )  4 ) Cezalar caydırıcı değil. kısa sürede char tekrar acılıyor.  5 ) En büyük cezalardan birisi ip ban oda cafeden giren biroyuncu için hiç sıkıntı değil.