Ana içeriğe atla

Oyun Programlama

Arkadaşlar konu uzun olacak baştan söyleyeyim..Konuda biraz eleştiri,biraz moral bulabilir bazende sinir olabilirsiniz..


Oyun yapmaya başlamadan önce 

Oyun yapmak herkesin bildiği gibi zor iştir. Oyun yapımı emek ister. Bunlar oyun yapıcam diyen kişiye söylenen klişe laflardır. Her ne kadar efsaneleşmiş olsa da bu laflar doğrudur arkadaşlar. Oyun yapmak gerçekten zor iştir ama insan isterse herşeyin üstesinden gelebilir. Oyun yapmaya başlamadan önce oyun yapacağınıza inanmalısınız. Oyun yapmak çoğu kişiye göre hayaldir. Ama siz isterseniz çok çalışırsanız oyun yapabilirsiniz.
Fazla olmasa da birazda maddi duruma bağlıdır oyun yapmak. Çok değil azcık paranızın olması yeterli. Oyun için harcamayacaksınız onu da..

Programlama Dilleri

Arkadaşlar oyun yapımı denince akla ilk gelen programlama dilleridir. Aslında oyunun iç organlarından biridir. Organlarındandır diyorum. Neden mi ? Şimdi Oyunu bir insan vücudu olarak varsayın. Oyunun haritası, oyunun beynidir diyebiliriz. Oyunun beyni olmasının nedeni haritadaki en ufak bir hatanın oyunu mahvedebilmesinden kaynaklanır. Haritadaki en ufak açık oyunu bozar. Peki harita bu kadar önemliyse kodların önemi nedir diyeceksiniz. Bildiğiniz üzere vücut bir saat gibidir.Herhangi bir parçası bozulduğunda çalışmaz. Vücudumuzdaki tek önemli nokta beyin değildir hepinizin bildiği üzere. Kodlamalar oyunun kalbidir. Kodlamadaki en ufak hata oyuna kalp krizi geçirtir Kodlama bu yüzden önemlidir.

Neyse kodlama konumuza tekrar dönelim. Pekçok kodlama dili mevcuttur. Örnek verecek olursak C, Pascal, Lite-C,Html,Java... Eminim bu kelimeleri sıklıkla görüyorsunuz.. Hiçbir dil bilmiyorsanız yine sorun değil. Herkes dil bilmeden olmaz dese de yeni çıkan oyun motorları size dil bilmeden oyun yapma imkanını sunuyor. Buna örnek verecek olursak FPS Creator, Eclipse Evolution diyebiliriz.

C++ Dersleri için tıklayın.

Ayrıca forumumuzdaki Programlama topicinde pek çok anlatım ve ders bulabilirsiniz. Programlama bölümüne ulaşmak için tıklayınız.

Hiç Kodlama Bilmeden Oyun Yapımına Başlamak.

Çoğu kişiden hatta herkesten

Kodlama Dili Bilmeden Oyuna Başlanmaz !
lafını duyarsınız (okursunuz). Aslında tamamen yanlıştır. Oyun yapmak için hevesi olan kişinin hevesini kırar,canını sıkar. Ayrıca küfür yerler 

Hiç kodlama bilmiyorsanız dediğim gibi sorun değil. Kodlama bilmeden oyun yapımına başlayabilirsiniz.

2D - 3D Oyun kavramları

Oyunlar ve grafikler ikiye ayrılır ; 2D ve 3D olarak. Peki 2D ve 3D nin farkı nedir ? 2D, oyun yapmak tabikide 3D oyun yapmaktan kolaydır. 2D oyunda sadece x ve y koordinatlarında çalışmalısınızdır. 3D de ise x,y ve onların ortasından yukarı uzanan z harfi ile gösterilen koordinat eklenir. Yani 2D de koordinat noktası olarak x ve y varken 3D'de x,y ve z vardır. Koordinat ne işe yarıyacak diye sorarsanız koordinat modellemenin başladığı yerdir desem yanlış olmayacak.

Oyun yapımına ilk kez el atıyorsanız 3D oyun kesinlikle yapamazsınız. İlk olarak 2D oyundan başlamalısınız. Kodlama biliyorsanız Game Maker, kodlama bilmiyorsanız Eclipse Evolution ile çalışmalısınız. Forumda anlatımları bulunmaktadır.

Game Maker Ders
Eclipse Evolution Ders

Game maker amatör oyun yapan kişilerin çok hoşuna giden bir programdır.Kodlama dilini öğrenmeniz açısından da yardımcı olmaktadır. Game maker sevilirken Eclipse Evolution hep bir köşeye itilmektedir. Ha Eclipse de kodlama yapılamazmı elbette yapılır. Zaten oyun motorlarının hepsinde kodlama yapma özelliği bulunmaktadır.

Grafikler/Modellemeler

Oyunun en önemli parçalarından biride grafiklerdir. Grafikler ne kadar iyi olursa o kadar çok oyuncunuz olur. Senaryonuz muhteşem olsa bile grafik senaryoyu yansıtan unsur olduğundan oyununuz bir köşeye atılır, emekleriniz boşa gider.

Grafik yapmak aslında oyundaki en zor işlerdendir.

Modellemeler ise oyunun en fazla uğraş isteyen bölümüdür.Modellemelerin hepsini tek tek yapmalısınız. Örnek olarak Ağaç, Ev, Tren, Kuş.. Bunların hepsini tek tek modellemelisiniz. Modellemeleri bitirmek oyunun %50 sini tamamlamaktır. Uğraş gerektirmesinin yanında çok uzun saatlerinizi alır. O nedenle modelleme yapmayı tek kişiye yıkmak aptallık olur. Sadece Modelleme yapmak için en az 10 kişilik bir gurup olmalıdır.



Senaryo 

Oyununuzun tutması için gereken en önemli şeylerden diğeri de oyunun senaryosudur.Senaryoyu yazmak zor iştir. Ancak hayal gücü kuvvetli biri iseniz senaryo sizin için çocuk oyuncağı olur. Birde oyununu yapabileceğiniz senaryolar yazmanız gereklidir. Ben her türlü yaparım diyorsanız size kalmış birşey.

Bilgisayarın Sağlamlığı


Bildiğiniz üzere oyun motorlarına çok iyi sistem gerekmektedir. Ayrıca çok büyük oyunlar yapmak istiyorsanız oyun motorunuzun büyüklüğü çoğalacak, grafiklerinizin boyutu artacak,modelleriniz çoğalacağından daha fazla yer kaplamaya başlayacaktır. Bu nedenle hızlı ve yüksek ramli bilgisayarınız olması gerekmektedir. Bilgisayarım o kadar iyi değildir ama oyun yapabilirim diyorsanız yine sorun yok. Bilgisayarınız kaldırsın yeter diyorum..

Animasyonlar 

Arkadaşlar animasyonlarda 2D ve 3D olmak üzere ikiye ayrılır. 2D animasyon .gif uzantılı resimlerdir. Yani her bir kareyi teker teker çizmelisiniz. Örnek olarak aşağıdaki resimde 6 tane kare var.


3D animasyon daha zordur. 3D animasyon yapmak için Cinema 4Dyi önerebilirim. Google'a Cinema 4D dersleri yazarsanız sürüsüyle dersi var.

Kodlama öğrenmek için

Arkadaşlar kodlama öğrenmek için hatırlarsanız konu başında çok az paranızın olması gerek demiştim. İşte o parayla kurslara gidebilirsiniz. Kurslardan programlama dili öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu size sadece oyun yapmaya yaramaz belki bir program da yazarsınız. Program tutulursa bir kaç özelliğini sınırlarsınız, paralı sürüm çıkartırsınız. Paralı sürümü ile oyunun bütçesini biraz daha genişletirsiniz. Ayrıca iyi bir flash oyun yaparsanız, açılışına bir reklam koydunuz mu paraya para demezsiniz.

Bir de bu yazımı çoğu sitede göreceğimden eminim. En azından alıntıdır yazarlarsa çok sevinirim. Ya da yazan Ahmet Özbay 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?

UEFI Nedir? - Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?  I. BÖLÜM: UEFI ve GPT nedir? 1.1- UEFI nedir?         Çoğunuzun bildiği gibi bilgisayarımızın başlayabilmesi için bir tür  Marş Motoru  olarak düşünebileceğimiz  BIOS 'u kullanırız.  BIOS , bilgisayarlarınızda bulunan bir  CMOS  yongasında yerleşik olarak bulunan ve bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini başlatan bir programdır. BIOS, bilgisayarınızın donanımının bir parçasıdır ve  Windows 'dan  ayrı bir programdır.  Daha önce  BIOS' un nasıl çalıştığını ve bilgisayarınızı başlatırken yaptığı şeyleri anlatmıştım:  Ön Yükleme (Boot) Süreci           UEFI  ise,  BIOS 'un  (temel giriş/çıkış sistemi)  yerine koyulmak için tasarlanmıştır.  UEFI standardı  Microsoft  dahil  140' tan fazla teknoloji şirketi tarafından oluşturulmuştur. Yazılım birlikte çalışılabilirliğini ve  BIOS 'un adres sınırlamalarını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Bazı yerlerde  EFI  olarak geçmesinin sebe

Hileye Karşı Omuz Omuza

Merhaba arkadaşlar hile kullanımın %1 indirmek için ortak düşünceleriniz varmı. Oyundaki sistem bence yetersiz.  neden derseniz ??  1 ) Oyuncu yaşlarının % 80lik kısmı 15 yas altı yasal bir uygulama getiremezsiniz.  hack programı yazan siteye mahkeme acsanız boş cunku bı program ındırırken sartları kabul etmeden inmiyor.  2 ) apex yeterli değil ( oyuna girmeden atabiliyor ama oyunda acınca aciz kaldığı durumlar olabiliyor  3 ) Fraps yeterli değil ( 1 günde eminim en az 300-500 adet mail geliyordur adminlere hepsine bakana kadar bir o kdar daha birikiyor bir çok kişi bu durumdan yırtıyor ve devam ediyor bir sürü yarbay göredüm uber vb hack kullanıyır )  4 ) Cezalar caydırıcı değil. kısa sürede char tekrar acılıyor.  5 ) En büyük cezalardan birisi ip ban oda cafeden giren biroyuncu için hiç sıkıntı değil.